11F: Dia Internacional de la Dona i la Nina en la Ciència 2021

11 de febrer de 2021

L'Assemblea General de les Nacions Unides va decidir proclamar l'11 de febrer com el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència amb l'objectiu d'aconseguir un accés ple i igualitari a la ciència per a nenes i dones.


Avui dia, el 23,9% del personal investigador de l ‘IFISC són dones. Per categories, les dones representen el 31% dels estudiants de doctorat, el 25% dels investigadors postdoctorals i l'11% del personal investigador permanent. La concessió de la Unitat d'Excel·lència María de Maeztu va fomentar altres iniciatives en l’IFISC per a una major participació de les dones en STEM, inclosa la creació d'un comitè d'igualtat de gènere i apoderament de la dona compost pels investigadors de l I’FISC Roberta Zambrini i Miguel Cornelles Soriano. Aquest comitè ha contribuït a una major igualtat de gènere a l'entorn de treball de l’IFISC a través d'una sèrie d'accions com la promoció de l'equilibri de gènere en els procediments de contractació i les beques concedides, la participació en iniciatives a nivell nacional i internacional o la promoció de la participació de ponents femenines en seminaris i col·loquis. Un equip està començant a preparar un pla d'igualtat de l'institut: la primera reunió se celebra avui.

A més, avui, 11 de febrer, volem destacar a algunes de les dones científiques que desenvolupen la seva recerca en l’IFISC i el treball del qual és fonamental per a l'institut.

  • Beatriz Arregui treballa com a estudiant de doctorat María de Maeztu en l’IFISC. Està interessada en el camp de la sociofísica i actualment aplica models matemàtics i la ciència de les xarxes complexes per a estudiar la propagació de malalties infeccioses.
  • Nassima Benchtaber és estudiant de doctorat en el IFISC i treballa en estats topològics i el transport en el grafè bicapa, centrant-se en el cas del confinament d'electrons en presència de camps magnètics.
  • Irene Estébanez també és estudiant de doctorat de María de Maeztu i treballa en implementacions de maquinari d'una tècnica d'aprenentatge automàtic coneguda com "reservoir computing". Actualment, està utilitzant un sistema fotònic per a la recuperació de senyals de comunicació òptiques.
  • Rosa López és investigadora en nanosistemas en el camp del transport quàntic de càrrega, energia, espín i informació. Actualment, centra la seva recerca en la termodinàmica quàntica i en com pot utilitzar-se per a un disseny més eficient de màquines a nanoescala amb baixa dissipació de calor.
  • María Martínez és estudiant de doctorat de María de Maeztu i la seva recerca se centra en la dinàmica i l'estabilitat de la xarxa elèctrica. En particular, estudia la integració d'un alt ràtio d'energies renovables en la xarxa i els reptes que suposaria en el sistema energètic actual.
  • Silvia Ortín és investigadora postdoctoral en el IFISC. Actualment treballa en computació neuromórfica amb sistemes òptics en el marc del projecte europeu ADOPD amb l'objectiu de desenvolupar unitats computacionals ultraràpides basades en tecnologies òptiques que aprofitin els principis de processament de la informació utilitzats pel cervell.
  • Lucía Ramírez treballa en el IFISC com a investigadora postdoctoral María de Maeztu. Treballa en el processament de la informació en sistemes sociotécnicos i biològics, estudiant l'evolució dels sistemes socials en xarxes complexes.
  • Giulia Ruzzene treballa com a investigadora postdoctoral en el marc de la unitat d'excel·lència María de Maeztu. Està interessada en els sistemes complexos en general i, en particular, en la dinàmica no lineal i els fenòmens de sincronització. Actualment treballa en la modelització de xarxes elèctriques.
  • Roberta Zambrini és científica titular des de 2008, els seus interessos abasten els sistemes quàntics oberts i complexos, la sincronització, les xarxes quàntiques, l'òptica quàntica i l'aprenentatge automàtic quàntic
El personal de l’IFISC també participarà en l'activitat "Just Chatting with women scientists", una activitat en línia en la qual les investigadores de Balears respondran a preguntes, xatejaran i interactuaran amb els assistents a través de la plataforma Twitch. L'activitat se celebrarà l'11 de febrer a les 18 hores i està organitzada per la plataforma 11F Balears.


L'objectiu de la Plataforma 11F Balears és posar cara i veu a les dones que, des d'institucions, empreses o a títol individual, desenvolupen la seva activitat professional i acadèmica especialment en l'àmbit dels sectors STEM, que inclouen la ciència, la tecnologia, l'enginyeria i les matemàtiques.

La llista completa d'activitats que s'organitzaran en el marc del 11F es pot trobar en la web 11fbalears.org.



 11f-2021


Aquesta web utilitza cookies per a la recollida de dades amb un propòsit estadístic. Si continues navegant, vol dir que acceptes la instal·lació de la cookie.


Més informació D'accord