L’IFISC coordina una xarxa europea de formació doctoral per a impulsar la innovació en computació postdigital

17 de febrer de 2025
  • L’IFISC coordina la Xarxa Europea de Doctorat postdigital Plus per a formar investigadors en tecnologies computacionals no convencionals i inspirades en el cervell.

  • La iniciativa pretén desenvolupar paradigmes informàtics energèticament eficients, formant a 17 doctorands per al futur de les tecnologies post digitals.

L'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, UIB-CSIC) s'enorgulleix de coordinar la Xarxa Doctoral Europea POSTDIGITAL Plus, una iniciativa pionera finançada pel programa Marie Skłodowska-Curie Actions. Aquest projecte, que es desenvoluparà entre 2025 i 2029, formarà a la pròxima generació d'investigadors i enginyers en tecnologies informàtiques avançades i no convencionals per a fer front als creixents reptes que planteja el processament de la informació i el seu consum energètic en l'era digital. En l’IFISC, el projecte està coordinat pels investigadors Apostolos Argyris, Miguel C. Soriano, Ingo Fischer i Claudio Mirasso.

El panorama modern de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) està experimentant una profunda transformació, impulsada pel creixement explosiu de les dades generades per les aplicacions d'Internet, els serveis en el núvol, les xarxes socials i la transmissió de vídeo a la carta, entre altres. Aquesta onada de dades exigeix un augment massiu de la potència de processament i de l'amplada de banda de les comunicacions. No obstant això, les tecnologies digitals tradicionals s'estan acostant als seus límits físics. Això, combinat amb l'elevat consum d'energia de la infraestructura mundial de les TIC, ha creat una necessitat urgent de mètodes informàtics nous, inspirats en el cervell i no convencionals.

POSTDIGITAL Plus respon a aquest repte explorant paradigmes informàtics no convencionals que trenquin amb les arquitectures digitals clàssiques. El projecte se centra en dues àrees clau: explotar els avantatges de velocitat i energia de la computació òptica enfront dels sistemes electrònics tradicionals, i aprofitar el potencial de la computació analògica per a les xarxes neuronals artificials de nova generació. Combinant aquests enfocaments, el projecte desenvoluparà tecnologies neuromòrfiques amb la capacitat de transformar el processament de dades i millorar l'eficiència energètica.

La iniciativa reuneix un consorci de socis acadèmics i industrials, entre ells la Universitat de les Illes Balears, Agencia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Científicas, Centre National de la Recherche Scientifique, Universiteit Gent, Hewlett Packard Enterprise Belgium, Université Libre de Bruxelles, VLC Photonics SL, Thales and Akhetonics GMBH com a participants, juntament amb IBM Research GmbH, University Paris-Saclay, Ncodin, Aston University, and Communaute D'Universites et Établissements Université Bourgogne - Franche com a socis. Aquestes institucions formaran a 17 doctorands en aquest camp interdisciplinari, preparant-los per al repte de dissenyar, desenvolupar i implementar tecnologies computacionals posdigitals. Quatre d'aquests doctorands treballaran a l’IFISC.

Aquest projecte s'ajusta als objectius de la Unió Europea de reforçar la competitivitat industrial en resposta als reptes mundials. Gràcies a la col·laboració entre el món acadèmic i la indústria, postdigital Plus contribuirà al desenvolupament de tecnologies transformadores que responguin a les necessitats urgents de l'economia digital, reduint al mateix temps l'impacte mediambiental de la infraestructura de les TIC.


Imatge: Investigadors de l’IFISC (UIB-CSIC) involucrats en POSTDIGITAL+


 postdigitalplus


Aquesta web utilitza cookies per a la recollida de dades amb un propòsit estadístic. Si continues navegant, vol dir que acceptes la instal·lació de la cookie.


Més informació D'accord