Navegando por la complejidad del siglo XXI: Enredados en la Complejidad

19 de febrer de 2020

Donar a conèixer el món dels sistemes complexos i la ciència interdisciplinària a través d'activitats de divulgació ha estat un dels principals objectius de l'IFISC (UIB-CSIC) des de la seva creació fins a l'actualitat. Amb aquest objectiu en ment neix el cicle de conferències "Navegant per la complexitat del segle XXI" en col·laboració amb la Fundació La Caixa. Aquesta activitat de divulgació, que començarà el 5 de març, consistirà en tres xerrades a raó d'una per setmana, i es realitzarà en el Caixa Fòrum de Palma. Reunirà els aspectes més rellevants dels sistemes complexos, els seus nous reptes científics i com poden afectar la nostra vida quotidiana. Aquesta tercera edició de l'activitat tractarà sobre com les relacions entre els diferents individus acaben formant extenses xarxes d'interacció, típiques dels sistemes complexos. Això pot ajudar-nos a comprendre problemes actuals com la difusió de notícies falses, l'estabilitat dels ecosistemes o les propietats dels sistemes microscòpics.

Més informació i entrades: https://caixaforum.es/es/palma/p/navegando-por-la-complejidad-del-siglo-xxi-cxfp2020_c10919326


ROMPIENDO LA SEGUNDA LEY DE LA TERMODINÁMICA

José Luis Crespo

5 de març 2020, 7 p.m. 

En aquesta casa ens regim per les lleis de la termodinàmica, i la Segona Llei no és cap excepció. "L'entropia de l'Univers sempre augmenta, el cosmos tendeix a desordenar-se"... O tal vegada no? Parlem sobre què és això de l'entropia i com fins a la totpoderosa Segona Llei pot (encara que molt difícilment) fer-se fallida en la situació més surrealista mai vista.


EPIDEMIAS DE DESINFORMACIÓN: "FAKE NEWS"

Alex Arenas

12 de març 2020, 7 p.m. 

Vivim en un món hiperconectat on les noves tecnologies permeten que la informació flueixi de manera molt eficient des de qualsevol punt del món a qualsevol altre punt d'aquest. La velocitat de propagació sol ser tan ràpida que els mètodes de verificació de veracitat de la mateixa no poden actuar de manera eficaç. Això provoca que les notícies es propaguin de manera descontrolada com les epidèmies. En aquesta xerrada intentarem entendre aquestes similituds, per a poder aplicar mecanismes de contenció d'epidèmies a la propagació de les “fake news”.


SURFEANDO POR LA COMPLEJIDAD DE LAS REDES ECOLÓGICAS 

Anna Traveset

19 de març 2020, 7 p.m. 

En aquesta xerrada navegarem a través dels sistemes complexos en el món de l'ecologia. Veurem com la teoria de xarxes està sent de gran utilitat per a entendre com les espècies introduïdes en un nou ecosistema (també anomenades espècies no-natives) s'integren en ell mitjançant interaccions amb les espècies natives, i com al seu torn alteren les interaccions entre aquestes, modificant substancialment l'estructura i dinàmica de les comunitats (xarxes). També veurem com amb una aproximació de xarxes es poden modelar cadenes de co-extinció d'espècies per a predir els efectes de diferents motors de canvi global, com són la pèrdua i fragmentació d'hàbitats, o les invasions biològiques. Finalment, ‘surfejarem’ (és a dir, sense aprofundir molt) pels més recents resultats de l'ús de les xarxes multiplex en ecologia, mostrant els seus avantatges i inconvenients.


 Slider Navegando 2020

Premsa i mitjans de comunicació


Aquesta web utilitza cookies per a la recollida de dades amb un propòsit estadístic. Si continues navegant, vol dir que acceptes la instal·lació de la cookie.


Més informació D'accord