L’IFISC, destacat a Nature Communications com a model de recerca interdisciplinària

12 de desembre de 2024

  • L'article destaca que l'Institut explora territoris científics a les fronteres entre camps tradicionals, i que facilita l'aparició de noves àrees de coneixement.

L'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, UIB-CSIC) és el protagonista d'un nou article a Nature Communications. Amb el títol «A cross-disciplinary research framework at institution level and beyond», l'article posa en relleu la importància de la recerca interdisciplinària per abordar els grans reptes científics i socials del nostre temps. En aquesta anàlisi, l’IFISC es presenta com un exemple representatiu d'aquest enfocament innovador. 

L'article destaca com l’IFISC ha evolucionat des de la fundació el 2007, i s’ha consolidat com un referent internacional en l'estudi de sistemes complexos des d'una perspectiva interdisciplinària. Amb una estructura organitzativa descentralitzada, l’IFISC realitza aportacions a diferents disciplines com la física, la biologia, les matemàtiques i les ciències computacionals. Aquesta integració permet explorar territoris científics a les fronteres entre camps tradicionals, i alhora facilitar l'aparició de noves àrees de coneixement. 

A més de les contribucions científiques, l’IFISC és reconegut a l'article per la capacitat de formació en aquesta mena d'enfocaments, a través del programa de màster en Física de Sistemes Complexos i el compromís amb la transferència de coneixement cap a la societat. Aquest model de treball ha generat col·laboracions internacionals importants i ha servit d'inspiració per crear xarxes científiques més àmplies i flexibles. 

El text de Nature Communications no sols subratlla el paper pioner de l’IFISC, sinó que també convida a reflexionar sobre com aquestes estructures es poden aplicar a escala global per fomentar la recerca interdisciplinària i abordar desafiaments com el canvi climàtic, la gestió de pandèmies o la intel·ligència artificial.

L'article complet està disponible a Nature Communicationshttps://www.nature.com/articles/s41467-024-54703-2



 ifisc-center

Projectes d'investigació relacionats

MdM-IFISC-2

Maria de Maeztu 2023-2026

I.P.: Ernesto Estrada, Ingo Fischer, Emilio Hernández-García, Rosa Lopez, Claudio Mirasso, Jose Javier Ramasco, Raúl Toral, Roberta Zambrini
After 15 years of its existence, IFISC can point to a proven track record of impactful research. The previous 2018-2022 MdM award has significantly enhanced the institute's capabilities, as demonstrated by an ...

Aquesta web utilitza cookies per a la recollida de dades amb un propòsit estadístic. Si continues navegant, vol dir que acceptes la instal·lació de la cookie.


Més informació D'accord