Ciclo de Conferencies: Explorant les Fronteres entre els Sabers IV. Investiga i Cuina. El sabor de la Ciència. 8-22 de junio de 2011. Palma

1 de juliol de 2011

DATES: 8,15 i 22 de juny

HORARI: 19.30 hores

LLOC:CaixaForum, Palma. Plaza Weyler, 3

ORGANITZA: IFISC (UIB-CSIC) Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos.

PATROCINA: Obra Social Fundación La Caixa, Conselleria d’Innovació, Interior i Justícia, a través de la Direcció General de Recerca, Desenvolupament Tecnològic i Innovació i la Universitat de les Illes Balears a través del Vicerectorat de projecció Universitària.

 

 

PRESENTACIÓ

L’IFISC organitza el proper mes de juny la IV edició del Cicle de Conferències Explorant les Fronteres entre els Sabers, amb el mateix objectiu que en edicions anteriors: explorar les fronteres entre les diferents àrees del coneixement i el seu desenvolupament interdisciplinari, per permetre, així, la comprensió de fenòmens complexos. Enguany,  la temàtica d'aquest quart cicle abordarà les relacions entre Física, Química, Gastronomia i Neurociència. Matèries aparentment allunyades, que no obstant això, pretenem presentar al públic en un afortunat diàleg interdisciplinari.

INVESTIGA I CUINA. EL SABOR DE LA CIÈNCIA

Aquest cicle de conferències organitzat per l’IFISC (UIB-CSIC) convida a recórrer amb ment científica i avidesa sensorial la cuina actual, plena d'innovació i reflexió cientificotecnològica. La ciència entra de ple en la nova cuina i transforma els estats de la matèria «comestible» en fases sòlida, líquida i gasosa, matèria condensada tova i dúctil que atrapa el gas dins d'un líquid, o el líquid dins d'un sòlid... La cuina se serveix de la ciència, especialment de la Física i la Química, per fer-se creativa, sorprenent i suggeridora. Tots els sentits hi entren en joc, per aquest motiu la Neurociència ens ajuda a entendre com podem sentir el sabor, l'olor i el tacte de textures i com els hàbits en la nostra alimentació i el nostre paisatge gastronòmic (clima, geografia) condicionen la nostra genètica, la forma d'assaborir, fer olor i fins i tot de metabolitzar en el nostre organisme el que menjam.

Caixaforum Palma es convertirà en un espai d'experiència, serà possible participar en tests científics sobre el gust amarg o la memòria olfactòria, degustar una mel de vi o veure com es treballa en una cuina altament  tecnificada amb màquines en les quals es combinen els aparells del laboratori amb els de la cuina més avantguardista.

PROGRAMA

CUINAR CIÈNCIA: MATÈRIA COMESTIBLE SÒLIDA, LÍQUIDA O GASOSA?  8 de juny, dimecres, a les 19.30 hores, a l’Espai A, CaixaForum Palma

  • A càrrec del doctor Josep Perelló Palou,professor agregat del Departament de Física Fonamental de la Universitat de Barcelona.
  • Resum: A quin estat de la matèria pertany una elaboració culinària? Mengem sòlids, líquids o gasos? La xerrada recorrerà els estats de la matèria cuinada a través d'un mapa que juga amb la temperatura i la pressió. El físic observa les elaboracions culinàries tot descobrint que la matèria cuinada és una matèria inclassificable que no admet encasellar-se en un sol estat. Podem atrapar gas en un líquid, augmentar la viscositat d'un líquid fins que esdevingui un sòlid tou, o coure sense fer servir el foc. I això sense pensar que el ganivet, eina culinària per antonomàsia, va permetre intuir els àtoms abans que cap altre microscopi.
  • El doctor Josep Perelló és llicenciat i doctor en Física, especialitzat en econofísica. Compagina la seva activitat com a investigador i docent amb la d'escriptor i comunicador científic i fa un esforç particular en l'agermanament entre Ciències i Arts. Ha publicat Teoria de l'striptease aleatori (Ed. 3i4, 2004). A més, és el coordinador de l’àrea de ciència d’Arts Santa Mònica.

QUÈ S'ESTÀ CUINANT AL TEU CERVELL?. 15 de juny, dimecres, a les 19.30 hores, a l’Espai A, CaixaForum Palma

  • A càrrec del doctor Luis Martínez Otero, doctor en Ciències Biològiques (Neurociència) per la Universitat de Santiago de Compostel·la (1997).
  • Resum: Actualment és científic titular del CSIC a l'Institut de Neurociències de la Universitat Miguel Hernández d'Alacant.Tenim una capacitat mental limitada i, no obstant això, vivim en un món que és molt ric en informació. El nostre cervell utilitza múltiples estratègies que li permeten interpretar la realitat que ens envolta ràpidament i d'una manera molt econòmica. De vegades aquestes «dreceres» funcionals donen lloc a percepcions il·lusòries i generen sensacions que difereixen de la realitat física dels objectes percebuts. Durant aquesta xerrada s’intentarà introduir conceptes actuals sobre percepció sensorial i integració multimodal, incloent algunes demostracions pràctiques sobre la manera com el nostre cervell percep determinats sabors i relacionant-ho tot amb algunes tendències actuals en gastronomia.
  • El Doctor Luis Martínez Otero, és llicenciat i doctor en Ciències Biològiques (Neurociència) per la Universitat de Santiago de Compostel·la. Actualment és científic titular del CSIC a l'Institut de Neurociències d'Alacant (CSIC-UMH). La seva tasca investigadora  se centra a conèixer els mecanismes sinàptics, l'estructura i la plasticitat dels circuits neuronals que uneixen de forma recíproca el tàlem i les diferents àrees corticals, centrant-se fonamentalment en la via visual. D'altra banda, investiga els processos bàsics de la percepció visual utilitzant diferents metodologies experimentals. L'objectiu del seu departament és aconseguir una millor comprensió de l'estructura i la funció de l'escorça visual primària que, finalment, ens ajudi a revelar principis fonamentals del funcionament de l'escorça cerebral en general i a cobrir el buit que separa la fisiologia cel·lular dels processos cognitius. Ha publicat articles en revistes especialitzades com: Trends in Neurosciences, Nature, Neuroscience o Neuron.

 LA MATÈRIA CONDENSADA TOVA I LA CUINA. 22 de juny, dimecres, a les 19.30 hores, a l’Espai A, CaixaForum Palma

  • A càrrec del senyor Pere Castells, llicenciat en Ciències Químiques per la Universitat de Barcelona i responsable del Departament de recerca gastronòmica i científica de la Fundació Alícia (Alimentació i Ciència) de ElBullitaller.
  • Resum: L'estudi i aplicació científica de gelificants, espessidors i emulsionants a la cuina. La revolució culinària actual es basa, entre altres coses, en la valoració de la textura de les elaboracions. Això s'il·lustrarà amb diversos exemples. Gelificants: diferències entre la gelatina de cua de peix i l’agar, l'alginat aplicat a l'elaboració culinària especial i l’esferificació. Espessidors: aplicacions cientificoculinàries dels espessidors clàssics, com el midó de blat de moro, i dels d’última generació com la xantana. Finalment, s'utilitzaran els emulsionants: com a productors de maionesa, lactonesa, etc., i també com a elements escumejants per produir elaboracions altament escumejades que a la cuina s'han anomenat «aires».
  •  El senyor Pere Castells és  llicenciat en Ciències Químiques per la Universitat de Barcelona i responsable del Departament de recerca gastronòmica i científica de la Fundació Alícia (Alimentació i Ciència).És coordinador i autor del llibres de text de química de batxillerat de l’editorial McGraw-Hill. El 2003 comença a col·laborar amb l’equip d’investigació del Bullitaller. El 2004 es fa responsable del Departament de recerca gastronòmica i científica de la Fundació Alícia. És membre de la junta de l’ACCA (Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació) i d’INDAGA. Col·labora en la revista Investigación y Ciencia. Comissari de l’exposició Matèria condensada. Cuinar ciència (Arts Santa Mònica). Col·labora en el curs Science and Cooking de la Universitat de Harvard.

 

Veure vídeos de les conferències de Science and Cooking de la Universitat de Harvard.


Galeria de fotos


Premsa i mitjans de comunicació


Aquesta web utilitza cookies per a la recollida de dades amb un propòsit estadístic. Si continues navegant, vol dir que acceptes la instal·lació de la cookie.


Més informació D'accord