Què significa “societat”? Una societat és només la suma dels individus? Com probablement estàs sospitant, la resposta és no. Una societat és molt més que la suma dels individus perquè els humans són éssers que interactuen; per exemple què hi ha de les opinions? Com es difon una opinió en una societat?
Existeixen molts models per a estudiar la formació d'opinions com a exemple de comportament social col·lectiu. Un d'ells és el model del votant (voter model), que es basa en el mecanisme de la imitació aleatòria, també conegut com a comportament gregari (herding behaviour) en algunes situacions. És un model molt senzill que s'utilitza per a estudiar l'evolució d'un grup d'individus amb dues possibles opinions (poden ser liberals o conservadores, per exemple). Cada individu és tractat com un node de la xarxa, i té un valor +1 (groc) o -1 (blau) depenent de la seva opinió. Les regles dinàmiques de l'evolució són les següents:
El següent vídeo és una representació d'un pas del procés:
Un grup finit de persones arribarà a un estat de consens en algun moment. Això implica que tots acaben tenint la mateixa opinió. El temps necessari perquè això ocorri (temps de consens) depèn del nombre de votants i de les relacions dels votants, és a dir, de com estan tots connectats.
El model del votant aïlla un únic mecanisme d'interacció social, el de la imitació, i explora les seves conseqüències. No obstant això, en un sistema social real coexisteixen diversos mecanismes diferents d'interacció social de manera simultània.
El següent vídeo és una simulació per computadora del model del votant per a un grup de 100 persones. Inicialment, hi ha el mateix nombre d'individus amb cadascuna de les dues opinions possibles. Al final, arriben a un consens.