Donar a conèixer el món dels sistemes complexos i la ciència interdisciplinària mitjançant activitats de divulgació ha estat un dels principals objectius de l’IFISC (UIB-CSIC) des de la seva creació fins al dia d'avui. Amb aquesta meta en ment, va néixer el cicle de xerrades “Navegant per la complexitat del segle XXI” en col·laboració amb Fundació La Caixa, els temes centrals de la qual aquest any serà la informació en l'àmbit de la computació, els sistemes climàtics, el cervell i l'evolució.
Aquesta segona edició del cicle de divulgació arrencarà el pròxim 20 de març i constarà de tres xerrades, a raó de una per setmana, que se celebraran en el Caixa Fòrum de Palma. En aquestes xerrades s'abordarà el processament d'informació en i per sistemes complexos com a motor en la ciència i la tecnologia del segle XXI. Des dels sistemes biològics, entre els quals s'inclouen ecosistemes i xarxes neuronals, fins a la computació quàntica, passant per la intel·ligència artificial, la informació és essencial per al seu funcionament. Processar i gestionar aquesta informació és fonamental; per a això els sistemes complexos es revelen com una poderosa eina.
Més informació i entrades en: https://caixaforum.es/palma/fichaciclo?entryid=835328
LA COMPUTACIÓ COGNITIVA EN TEMPS D'UNA NOVA REVOLUCIÓ
Carlos Santana
20 de març 2019, a les 19 hores
La Quarta Revolució Industrial es planteja com el pròxim gran pas que donarà la humanitat a l'hora d'introduir transformacions disruptives en totes les esferes de la nostra societat, com l'economia, la medicina, el transport, o l'art. Una revolució recolzada en les noves tecnologies emergents que estem desenvolupant avui: el blockchain, les xarxes 5G, la realitat virtual o la impressió 3D. No obstant això, de totes aquestes tecnologies, hi ha una que ho redefineix tot, i els resultats de la qual comencem a percebre'ls ja. Una tecnologia que redefineix la forma de processar la informació, la forma de resoldre problemes i d'entendre la computació. Aquesta tecnologia és el Machine Learning, la gran revolució dins del camp de la Intel·ligència Artificial.
COM EXTREURE INFORMACIÓ DE SENYALS COMPLEXES? ESTUDIANT EL CLIMA, EL CERVELL I LES ONES GEGANTS
Cristina Masoller
28 de març 2019, a les 19 hores
Els sistemes complexos són aquells que estan conformats per diverses parts interconnectades que, en interrelacionar-se, generen informació nova. Entre ells es troben exemples tan dispars com el clima, el cervell o l'oceà. En aquesta presentació descobrirem com tots ells poden presentar fenòmens similars i potencialment catastròfics, de la mà de la física Cristina Masoller, professora a la Universitat Politècnica de Catalunya i experta en l'anàlisi de fenòmens climàtics complexos com és el cas del Nen. Existeixen diversos mètodes de la teoria de la informació que s'utilitzen per a "espiar" els nostres sistemes complexos. Explicarem quins són i analitzarem alguns dels fenòmens que poden desencadenar en el sinó d'aquests sistemes fluctuacions extremes i transicions abruptes. Entrellaçant els resultats amb les causes podrem veure com, en el cas del clima, els mètodes utilitzats ens permeten avui detectar canvis climàtics rellevants que han ocorregut al llarg dels últims 30 anys.
NO POSIS TOTS ELS OUS EN LA MATEIXA CISTELLA: DIVERSIFICACIÓ DE RISCOS I ESTRATÈGIES MIXTES EN EVOLUCIÓ
Miguel Ángel Muñoz
4 d'abril 2019, a les 19 hores
El concepte de diversificació de riscos (bet-hedging
en anglès) es va formalitzar per primera vegada en el context de les finances,
i no és sinó la versió matemàtica de la dita popular "no posis tots els
ous en la mateixa cistella". Aquest concepte resulta molt útil en biologia
evolutiva per a entendre processos d'adaptació d'espècies al medi ambient i
comprendre la varietat tan estranya de formes i estratègies que aquestes han
desenvolupat. En aquesta xerrada revisarem alguns exemples curiosos de bet-hedging
(diversificació de riscos) en biologia, en particular en micro-organismes i
plantes, i veurem com la ciència dels sistemes complexos permet explicar-los, i
així entendre alguns fenòmens sorprenents o aparentment paradoxals de la
naturalesa.