Una col·laboració multidisciplinària estudia la convivència entre el català i el castellà a Catalunya

15 de novembre de 2019

Un grup format pels físics Luís F Seoane (Universitat Pompeu Fabra i Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos, IFISC, de la Universitat de les Illes Balears-CSIC) i Jorge Mira (departament de Física Aplicada i agrupació estratègica AeMAT de la Universidade de Santiago de Compostel·la) i els sociolingüistes Xaquín Loredo (Reial Acadèmia Galega) i Henrique Monteagudo (Reial Acadèmia Galega i Universidade de Santiago de Compostel·la) acaba de publicar en la revista Palgrave Communications (del grup editorial Nature) un estudi basat en les dades d'un segle de convivència lingüística entre el castellà i el català a Catalunya.

Aquest treball ha agregat les fonts de dades més extenses i recents (proveïdes pel Institut d’Estadística de Catalunya) per a comprovar, assistits per models i tècniques matemàtiques, si la coexistència entre aquestes llengües pot ser estable a mitjà i llarg termini. L'estudi apunta al fet que tal coexistència seria possible sota un rang ampli de circumstàncies analitzades. Els models matemàtics resultants permeten als autors intentar predir com podria canviar la quantitat de parlants en cadascun dels tres grups lingüístics (monolingües de cada idioma i bilingües) durant els pròxims anys.


Seoane, L.F., Loredo, X., Monteagudo, H. et al. Is the coexistence of Catalan and Spanish possible in Catalonia?Palgrave Commun 5, 139 (2019). doi: 10.1057/s41599-019-0347-1



 Barcelona


Aquesta web utilitza cookies per a la recollida de dades amb un propòsit estadístic. Si continues navegant, vol dir que acceptes la instal·lació de la cookie.


Més informació D'accord