Monitorar l'economia a través del transport aeri

4 de setembre de 2023

L'investigador de l'IFISC (UIB-CSIC) Massimiliano Zanin ha aconseguit amb èxit el projecte "RE-ET" (Regional Economy-Travel Expectations). Aquest projecte forma part de la iniciativa ERC Proof of Concept i té com a objectiu central monitorar la situació econòmica tant a nivell europeu com nacional i local utilitzant com a estimació dades de vols. 

El projecte analitza una àmplia gamma de variables, incloent-hi l'evolució dels preus dels vols, la quantitat de vols programats, els seients oferts i altres indicadors relacionats amb el transport aeri. Aquestes dades s'utilitzen per a desenvolupar un estimador de la demanda econòmica, proporcionant una perspectiva única sobre l'economia en temps real. Aquest projecte representa una extensió del projecte ERC Starting Grant ARCTIC, també liderat per Zanin, que es va centrar en l'estudi de la propagació de retards en la xarxa de transport aeri com un fenomen de processament de la informació. 

Amb una durada prevista d'un any i mig, l'equip de recerca, liderat pel Dr. Zanin, monitorarà els preus dels vols dins d'Europa. La idea de base és que la demanda de transport aeri està directament correlacionada a la situació econòmica: en períodes de decreixement econòmic o simplement quan la gent no té confiança en el futur, el primer que s'eliminen són els viatges amb avió: vacances, reunions de treball que es poden fer en línia... Aquests canvis en la demanda es reflecteixen automàticament en els preus dels bitllets. Llavors, la idea del projecte és comprovar si monitorar els preus dels vols dins d'Europa pot oferir una previsió de l'estat futur de l'economia. 

Una part essencial d'aquest projecte és la creació d'una plataforma web interactiva. Els usuaris podran accedir a dades actualitzades amb una freqüència alta, fins i tot diàriament. La plataforma els permetrà veure l'evolució dels indicadors econòmics generats pel projecte, projectar el seu desenvolupament futur i comparar les dades amb anys anteriors. A més, els usuaris tindran la capacitat de descarregar informes detallats amb anàlisis exhaustives dels resultats. 

Els projectes Proof of Concept tenen l'objectiu d'ajudar els científics a reduir la bretxa entre els descobriments derivats de la recerca de frontera i la seva aplicació pràctica, i inclouen un suport per a impulsar les primeres fases de la seva comercialització. Aquest finançament forma part del programa de recerca i innovació de la Unió Europea Horitzó Europa.

Foto: Ivan Shimko



 airport



Aquesta web utilitza cookies per a la recollida de dades amb un propòsit estadístic. Si continues navegant, vol dir que acceptes la instal·lació de la cookie.


Més informació D'accord