El camp de la dinàmica de llengües, on s’apliquen mètodes de física a la lingüística, és una branca de recerca interdisciplinària relativament nova. Els físics han utilitzat amb èxit tècniques per a estudiar diversos aspectes del llenguatge. Mitjançant l'anàlisi de dades lingüístiques i l'ús de models matemàtics, els físics han contribuït a explicar com s'estenen unes certes paraules per un territori i com evolucionen les llengües i es divideixen en dialectes. La dinàmica lingüística també implica l'estudi del canvi lingüístic i la coexistència de diverses llengües dins d'una mateixa població. En concret, els físics han utilitzat la física estadística i les eines computacionals per a analitzar grans conjunts de dades, com a textos escrits i tuits, per a descobrir regularitats i patrons en l'ús de les llengües, revelant coneixements sobre la complexitat del llenguatge, les interaccions socials i les variacions culturals.
El Dr. David Sánchez, investigador de l’IFISC (UIB-CSIC), juntament amb el Dr. Marco Patriarca (NICPB) i la Dra. Els Heinsalu (NICPB), tots dos antics investigadors de l’IFISC, exposen en un article de divulgació científica publicat en Physics World els últims avanços duus a terme en aquest camp.
Des de com s'estenen les paraules malsonants al Japó fins a com es mesclen diferents llengües en regions com Catalunya o Bèlgica, l'article recull per a un públic no especialitzat una recerca transversal entre física i lingüística amb l'objectiu de dilucidar els intricats fenòmens socials de la lingüística i del propi llenguatge.
L'article “The physics of languages” està disponible en obert en Physics World.
Photo: iStock
Patriarca M., Heinsalu E. and Sánchez D. The physics of languages. Physics World (2023). https://physicsworld.com/a/the-physics-of-languages/