La saga de Harry Potter i la xarxa de món petit

22 de febrer de 2017

És Harry Potter realment el protagonista de la saga que porta el seu nom? Són els personatges que tots recordam de les pel·lícules del Senyor dels Anells els que realment més pes tenen en els llibres? Paul Atreides és l'eix central de Dune?

Aquestes mateixes preguntes es varen haver de fer els estudiants del Màster en Física de Sistemes Complexos de l'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC), centre de recerca de titularitat compartida entre la Universitat de les Illes Balears (UIB) i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), quan varen fer un estudi sobre xarxes complexes utilitzant per a això anàlisis de dades i tècniques de dades massives. 

El dilluns 6 de febrer l’IFISC va celebrar la IV Poster Party, un esdeveniment en el qual els investigadors del centre presenten en un ambient distès les seves recerques en format pòster. Aprofitant l'ocasió, els alumnes del màster que imparteix el centre, graduats en Física, varen presentar un pòster titulat «Anàlisi de comunitats en xarxes socials literàries».

En el seu treball els estudiants varen programar un algorisme que feia el següent: es detectava cada vegada que el nom d'un personatge apareixia i, si en les quinze paraules següents apareixia el nom d'un altre personatge, es creava un enllaç entre ells. Aquestes dades permeten obtenir la informació necessària per caracteritzar les xarxes socials d'una població, mitjançant les quals es pot veure quins personatges estan relacionats entre si, a més de la intensitat d'aquest enllaç, depenent del nombre de vegades que apareixen anomenats junts.

Amb aquestes simples però poderoses regles els alumnes varen analitzar les sagues completes de Harry Potter i el Senyor dels Anells, a més de les tres primeres novel·les de Dune. A les xarxes generades es pot observar com els personatges principals tenen nodes més grans (això significa un nombre més elevat d'aparicions), i comprovar com dins les novel·les hi ha comunitats en les quals els membres tenen més relació entre ells que amb altres personatges (representades amb nodes i enllaços de diferent color). 

En el cas de les novel·les de Harry Potter, per exemple, es pot observar com els nodes de Harry, Hermione i Ron són amb diferència els més grans, i formen un petit grup amb moltes interaccions entre ells (enllaços més gruixuts). Així mateix es pot observar diferents comunitats secundàries: la família Weasley (en color marró) forma una comunitat separada dels mortífags (verd oliva), i Harry Potter (el protagonista de la saga) és el node central, és a dir, el punt de connexió entre les diferents comunitats.

L'estudi conclou que les estructures socials fictícies de les novel·les segueixen el que es diu una estructura de món petit. En aquest model de xarxa, existeixen grups separats de nodes amb un gran nombre de connexions entre si (comunitats); però al seu torn les comunitats estan connectades mitjançant enllaços entre certs membres d’aquestes comunitats. Les xarxes de món petit tenen la propietat que qualsevol membre de la xarxa pot ser connectat amb un altre amb un nombre petit de passos. Aquestes xarxes poden ser observades al món real, on la famosa hipòtesi dels sis graus de separació ens diu que podem connectar qualsevol parell de persones del món únicament amb sis intermediaris. 

Valorant el seu esforç i la seva originalitat, el treball dels alumnes de màster va ser elegit pels membres de l’IFISC mitjançant votació popular com a guanyador del premi al millor pòster de la IV Poster Party.


Diari de la UIB 
Faro de Vigo
Ibeconomía
Siglo XXI 
Press Digital 
La Información
Mallorca Diario
El Economista 
La Voz Libre 
Bolsamanía
Noticias Cuatro 
Informativos Telecinco
Europa Press 
20 minutos
La Vanguardia
Sabor 809
Menorca Diario

Balears Fa Ciència


Galeria de fotos


Premsa i mitjans de comunicació


Aquesta web utilitza cookies per a la recollida de dades amb un propòsit estadístic. Si continues navegant, vol dir que acceptes la instal·lació de la cookie.


Més informació D'accord