Torna La Resistència Científica 2.0!

4 de abril de 2024

  • La Delegació del CSIC a les Illes Balears i l’IFISC presenten a CaixaForum Palma el cicle La Resistència Científica 2.0, un late night science show en què experts de diversos centres d’investigació de les Illes Balears posaran a l’abast de la ciutadania aspectes rellevants de la seva tasca de recerca. 
  • A partir de les quatre sessions del cicle que oferirà el centre, el públic podrà entendre com funcionen els sistemes complexos, explorar les profunditats marines, submergir-se en el coneixement sobre el mar i els aqüífers, i descobrir per què els models matemàtics són una eina clau en la conservació d’espècies amenaçades. 
  • Els xous tindran lloc a CaixaForum Palma els dijous 11, 18 i 25 d’abril, i 2 de maig, a les 19 hores.
    La Delegació del CSIC a les Illes Balears i l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, UIB-CSIC), en col·laboració amb La Fundació ”la Caixa” i amb el suport de la Secretaria Autonòmica d’Innovació i Societat Digital, presenta a CaixaForum Palma el cicle de ciència La Resistència Científica 2.0, que tindrà lloc entre l’11 d’abril i el 2 de maig. Es tracta d’una sèrie de trobades que combinen l’humor amb la divulgació científica per acostar al públic la recerca que es duu a terme a les Illes Balears. 
      Amb una mirada fresca i divertida, les sessions permetran al públic entendre com funcionen els sistemes complexos de processament d’informació, explorar els reptes a què s’enfronta l’oceanografia, submergir-se en els misteris del mar i els aqüífers i descobrir com l’ús de models matemàtics pot ajudar a conservar espècies amenaçades. 
        Aquest cicle, doncs, és una plataforma única perquè la ciència traspassi el llindar dels centres de recerca i desperti la curiositat de la ciutadania pel coneixement científic.


        RESERVA D'ENTRADES


        PROGRAMA


        Dijous, 11 d'abril, a les 7 p.m.

        UN CEREBRO DE AEROPUERTOS

        A l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, CSIC-UIB) s’investiguen les interseccions entre diferents disciplines, com ara les tecnologies quàntiques, les tecnologies de la informació i la comunicació, les ciències de la Terra, les ciències de la vida i les ciències socials, i ho fan des d’una perspectiva interdisciplinària i estratègica en el camp dels sistemes complexos.

        L’entrevistat d’aquest primer programa serà el científic Massimiliano Zanin, investigador d’aquest centre. Explicarà com utilitza el transport aeri com un sistema que processa la informació, inspirant-se en la manera en què s’estudia el cervell. Els aeroports es converteixen així en unitats computacionals complexes que reben informació dels seus veïns a través dels vols entrants, la processen i la redistribueixen al sistema en forma de molestos endarreriments sortints. 


        Dijous, 18 d'abril, a les 7 p.m.

        EL FUTURO DE LOS OCÉANOS

        Salud Deudero i Carme Alomar, directora i vicerectora tècnica, respectivament, del Centre Oceanogràfic de les Balears (COB, CSIC-IEO), exposaran  la temàtica d’aquesta sessió, que gira completament a l’entorn de la cultura oceanogràfica i se centra en l’estudi multidisciplinari del medi ambient marí i els seus ecosistemes i recursos vius.


        Les dues expertes oferiran una visió global del treball que duen a terme en aquest centre d’investigació marina, especialment dels desafiaments i reptes en l’àmbit de les ciències del mar en un escenari de canvi global. També parlaran sobre l’impacte humà en els ecosistemes marins i l’efecte que tenen els microplàstics en la flora i la fauna.


        Dijous, 25 d'abril, a les 7 p.m.

        ENTRE OLAS Y ACUÍFEROS

        En aquesta sessió doble hi participarà, d’una banda, Pedro Robledo, director de la Unitat Territorial a les Balears de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME, CSIC). L’expert parlarà de l’impacte rellevant que té el canvi climàtic a l’arxipèlag de Cabrera i com aquest augment generalitzat de les temperatures a escala global afectarà les aigües subterrànies d’aqüífers litorals. 

        D’altra banda, Àngels Fernández, del Sistema d’Observació i Predicció Costanera de les Illes Balears (ICTS SOCIB), ens introduirà en el dinàmic món del mar amb el seu onatge i els seus corrents. Explorarem les complexitats d’aquests fenòmens mitjançant observacions detallades, models numèrics i iniciatives de ciència ciutadana per entendre com evolucionen les platges, com seran en el futur i de quina manera ens podem adaptar a aquests canvis. 


        Dijous, 25 de maig, a les 7 p.m.

        CONSERVACIÓN DE LA BIODIVERSIDAD MEDITERRÁNEA

        Aquesta sessió serà a càrrec de la investigadora Ana Sanz, de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB), la missió del qual és contribuir a l’avanç del coneixement dels ecosistemes mediterranis, siguin marins, costaners o insulars, per preservar-los i restaurar-los.

        Sanz explicarà de quina manera els models matemàtics ens poden ajudar a estudiar l’evolució de la població de diferents espècies animals, i se centrarà en les aus i els rèptils. L’objectiu és millorar l’estat de conservació de diferents espècies mediterrànies, moltes de les quals estan amenaçades, com per exemple el voltor o la baldriga baleàrica, anomenada virot a les Balears.


        DECORACIÓ RECICLADA GRÀCIES A LA FUNDACIÓ DEIXALLES

        En aquesta edició, seguim apostant per la decoració reutilitzada i comptem amb la col·laboració de la Fundació Deixalles. Ells ens proporcionen materials d’atrezzo per donar-li aquest toc punki que caracteritza aquest late night científic.



         lrc2


        Aquesta web utilitza cookies per a la recollida de dades amb un propòsit estadístic. Si continues navegant, vol dir que acceptes la instal·lació de la cookie.


        Més informació D'accord