Ell model del votant és un modelo per als votants? Estudi sobre l'evolució de les tendències de vot a les eleccions presidencials americanes

25 de abril de 2014

Investigadors de l'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos, IFISC (CSIC/UIB), han presenat un treball sobre els resultats de les eleccions presidencials americanes des de 1980 fins a 2012. Per primera vegada s'introdueix un model microscòpic de formació d'opinió basat en influència social (veïns i entorn residencial) i mobilitat recurrent (entorn laboral), capaç de reproduir regularitats estadístiques dels resultats electorals.

El treball s'inicia amb la identificació de regularitats estadístiques dels resultats electorals americans des de 1980 fins a 2012. En total s'han recollit les dades dels 3.117 comtats americans durant 9 eleccions consecutives. En aquesta primera fase els investigadors han detectat una constant dispersió dels percentatges de vot per comtat al voltant de la mitjana, i que les correlacions espacials dels percentatges de vot decauen de forma logarítmica, com a conseqüència de la influència entre comtats per la seva proximitat geogràfica. A partir de la constatació d'aquestes dades s'ha generat un model microscòpic d'opinió basat en influència social (en forma d'imitació aleatòria imperfecta) i mobilitat recurrent (donant als agents un lloc de residència i un altre de treball, partint de les dades del cens). Una vegada elaborat el model, s'ha calibrat i confrontat amb les dades reals, i s’ha comprovat que hi ha concordança entre els resultats del model i les dades electorals. El treball deixa clara la influència entre regions a causa del flux de gent que hi ha entre unes i altres per treballar i viure. Aquesta influència, en la forma d'imitació aleatòria, només és distorsionada en un 3 per cent de les vegades. És a dir, 3 de cada 100 interaccions d'un individu fan canviar la seva opinió de manera independent (lliure albir) i no copiant un dels seus veïns o companys de treball. El treball ofereix un enfocament poc habitual, ja que només compta amb un paràmetre de distorsió, el 3 per cent de lliure albir.

Per a aquest estudi s'han combinat els resultats electorals amb les dades dels censos de població, incloent els llocs de treball i residència. La combinació d'aquest tipus de dades és pionera en el camp de l'estudi dels mecanismes de formació d'opinió aplicats a resultats electorals, ja que l'elaboració de models per explicar les correlacions espacials en dades electorals s'ha basat tradicionalment en elements macroscòpics, és a dir, models continus, que fan ús extensiu d'equacions diferencials. En optar per models microscòpics es descriuen els individus i la seva interacció entre ells (cada persona amb els seus veïns i companys de treball).

Physical Review Letters

American Physical Society

Science

Diari ARA Balears

Nota premsa UIB

Video

Els mapes que simulen 36 anys d'eleccions presidencials americanes tenen algunes propietats estadístiques que es mantenen constants en el temps i són similars als resultats de les eleccions reals (Els comtats que votaren pels demòcrates són blaus i els que votaren pels republicans, vermells. La intensitat del color indica el marge de la victòria)

Mapa de connexions

Aquest mapa mostra les connexions entre comtats, de casa al treball, per a les connexions més comuns (top 10%) segons dades del cens. Els investigadors feren servir aquestes dades com a part d'una simulació del comportament electoral a les eleccions presidencials americanes. 


Galeria de fotos


Premsa i mitjans de comunicació


Aquesta web utilitza cookies per a la recollida de dades amb un propòsit estadístic. Si continues navegant, vol dir que acceptes la instal·lació de la cookie.


Més informació D'accord