L'investigador del IFISC (UIB-CSIC) Daniel Ruiz ha guanyat un dels premis atorgats per la Càtedra de la Mar Iberostar a joves investigadors amb el seu projecte «Aerial identification of seagrass meadows at risk using artificial intelligence». Aquests premis promouen la recerca en ecologia marina, incentivar la formació de nous equips de recerca, capacitar a investigadors especialitzats i facilitar la transferència de coneixements.
En la seva cinquena edició, la Càtedra de la Mar Iberostar, una iniciativa conjunta de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i el Grup Iberostar, a través de la Fundació Iberostar, ha atorgat dotze guardons a estudiants i joves investigadors. Aquests premis, destinats a fomentar la recerca i la preservació de l'entorn marí, reconeixen treballs de grau i màster, a més de projectes de recerca i de mobilitat doctoral. El propòsit és incentivar el talent jove perquè contribueixin amb solucions enfront dels desafiaments que enfronten els ecosistemes marins i les àrees costaneres, especialment en relació amb el canvi climàtic.
El projecte de Daniel Ruiz té com a objectiu mapejar l'organització espacial de les prades marines de Posidonia oceanica al llarg de la costa de Mallorca utilitzant vehicles aeris no tripulats per a l'adquisició d'imatges d'alta resolució. Mitjançant l'aplicació de models matemàtics, que serveixin com a base per a l'entrenament d'algorismes basats en Deep learning, busquen desenvolupar nous mètodes de seguiment per a detectar prades marines en risc. Els recents avanços en teledetecció geoespacial combinats amb tècniques d'intel·ligència artificial, incloent-hi l'ús de GPUs per a entrenament i càlcul intensiu, obren una finestra d'oportunitat per a detectar i monitorar de manera automàtica ecosistemes de prades marines en risc, permetent cobrir grans extensions amb un cost reduït.
Foto: UIB