L'IFISC publica un monogràfic sobre la pandèmia de la COVID-19 en Medicina Balear

14 de desembre de 2020

Un enfocament multidisciplinari, que provingui de la col·laboració entre diferents branques del coneixement, és clau per a poder analitzar com la pandèmia de la COVID-19 ha afectat la nostra societat. Per això, des que es va activar l'estat d'alarma al març, investigadors de l'IFISC (CSIC-UIB) han invertit recursos i temps a estudiar com la pandèmia ha afectat la vida a les Illes Balears ja que, a causa de la seva condició insular, presenta algunes particularitats que la diferencien d'altres parts d'Espanya.

El monogràfic Efecte de la COVID-19 a Balears: un estudi interdisciplinari, publicat per investigadors de l'IFISC, en col·laboració amb investigadors de fora de l'institut, compta amb 3 articles que analitzen diferents aspectes clau de la pandèmia: la mobilitat dels ciutadans, el risc de sofrir una segona ona i la predicció de la mala evolució de pacients utilitzant eines d'intel·ligència artificial.

En el primer d'ells, titulat COVID-19: Predicció d'esdeveniments d'hospitalització en UCI/mort usant registres mèdics d'atenció i eines d'aprenentatge automàtic, els investigadors van entrenar algorismes d'intel·ligència artificial per a predir si un pacient moriria, ingressaria en la unitat de vigilància intensiva o rebria l'alta. Per a fer-ho, van combinar desenes de característiques clíniques dels pacients.

En Anàlisi de risc de segona ona de COVID-19 a les Illes Balears els científics van proposar un model epidemiològic per a predir el comportament d'una potencial segona ona de casos i veure quines variables la modificaven. Van observar que el nombre de casos en la primera ona determina com de severa serà la segona. La intensitat del segon pic s'observa més pronunciada quants menys casos va haver-hi en la primera, ja que el model assumeix que passar el virus et garanteix immunitat.

Finalment, en Mobilitat durant la pandèmia els investigadors van utilitzar dades de telefonia mòbil per a analitzar quant i com va canviar la mobilitat dels ciutadans balears durant el confinament. En l'estudi s'observa com la mobilitat entre municipis va caure dràsticament en activar-se l'estat d'alarma, mentre que es van incrementar els viatges intramunicipals, probablement a causa de causes com a compres necessàries d'alimentació, farmàcia o el treball en les hortes.

El monogràfic es troba disponible en la pàgina web de Medicina Balear, la revista de ciències de la salut de la Reial Acadèmia de Medicina dels Illes Balears. 

 

Efecto de la COVID-19 en Baleares: un estudio interdisciplinar. Claudio R. Mirasso. Medicina Balear. 2020; 35 (4): 24-33


 covid-19


Aquesta web utilitza cookies per a la recollida de dades amb un propòsit estadístic. Si continues navegant, vol dir que acceptes la instal·lació de la cookie.


Més informació D'accord