"Geophysical Research Letters" ha publicat un estudi d'IMEDEA, IFISC i SOCIB en el qual es proposa un nou instrument altimètric per estudiar l'activitat de messoescala i el transport per remolins

11 de febrer de 2015

La revista "Geophysical Research Letters" ha publicat recentment els resultats d'un estudi realitzat per investigadors d'IMEDEA, IFISC i SOCIB en el qual es proposa un nou instrument altimètric per estudiar l'activitat de messoescala i el transport per remolins. 

Els autors d'aquest treball són Arthur Capet, Ananda Pascual i Evan Mason d'IMEDEA, Vincent Rossi de l'IFISC, Charles Troupin del SOCIB , Yannice Faugère i Isabelle Pujol del Centre Location de Satellites de Toulouse.

La important contribució dels remolins de messoescala en els fluxos oceànics és ben coneguda. Els remolins viatgers atrapen aigua en els seus nuclis i, per tant, transporten massa, propietats físiques i traçadors biogeoquímics per camins que no segueixen necessàriament patrons de circulació a gran escala. Per tant, el transport impulsat per remolins és un regulador essencial del clima mundial i la productivitat oceànica.

Cal tenir en compte que la importància de l'activitat de messoescala radica que controla la productivitat oceànica, sobretot en els sistemes d'aflorament dels marges oceànics orientals (EBUS, Eastern Boundaries Upwelling Systems) que sostenen una gran part de les pesqueres mundials. Els EBUS són les regions de major productivitat biològica en l'oceà i sostenen de l'ordre de 40 % de les pesqueres comercials mundials. 

L'avaluació de les contribucions dels remolins al transport oceànic requereix la identificació dels remolins individuals, seguida per una estimació del volum d'aigua atrapada dins d'ells. L'altimetria, és a dir, la teleobservació per satèl·lit de l'elevació de la superfície del mar, proporciona la informació necessària per identificar els remolins i seguir les seves trajectòries. 

Els investigadors analitzen noves dades altimètriques que permeten la detecció de més remolins (+ 37%) i també mostra canvis en les característiques dels remolins detectats. Entre els canvis detectats destaca especialment la tendència al fet que els radis dels remolins siguin més petits. Revisant les mesures que es van fer anteriorment amb instruments convencionals es troba el resultat contrari a la intuïció que les noves dades donen un transport per remolins cap a l'oest més baix (-12%),  malgrat el major nombre de remolins identificats. Aquesta troballa sorgeix de l'impacte quadràtic del radi del remolí en l'estimació del seu volum.
Aquest estudi contribueix a millorar la comprensió de la complexa interacció entre la mescla i l'activitat biològica, però també suggereix la necessitat d'una nova avaluació de la contribució de messoescala en el transport oceànic en altres regions del món on els productes altimètrics revisats revelen nivells més alts d'activitat de messoescala.

Figure: Global map of sea surface elevation. Red colors indicate positive anomalies typical of anticyclonic eddies and blue colors indicate negative anomalies caused by cyclonic eddies; colored lines represent their trajectories. Gray shading highlights the four Eastern Boundary Upwelling Systems for which eddy-induced offshore transport has been evaluated.

Figure: Global map of sea surface elevation. Red colors indicate positive
anomalies typical of anticyclonic eddies and blue colors indicate
negative anomalies caused by cyclonic eddies; colored lines represent their
trajectories. Gray shading highlights the four Eastern Boundary Upwelling
Systems for which eddy-induced offshore transport has been evaluated.

Full article PDF

Geophysical Research Letters


Galeria de fotos


Premsa i mitjans de comunicació


Aquesta web utilitza cookies per a la recollida de dades amb un propòsit estadístic. Si continues navegant, vol dir que acceptes la instal·lació de la cookie.


Més informació D'accord