Explorant les fronteres entre sabers VIII

24 de abril de 2015

EXPLORANT LES FRONTERES DELS SABERS VIII

Que hi ha el científic? Que s’hi posi. Afrontant els reptes d’una societat complexa

És un cicle que organitza l'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC), centre 

mixt de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC),en col·laboració amb la Fundació La Caixa.

El cicle va néixer per donar a conèixer el treball científic interdisciplinari i, en la seva vuitena edició, reuneix investiga

dors de l’IFISC i d'altres centres de reconegut prestigi. L'objectiu és mostrar de manera amena i accessible alguns dels reptes científics actuals i com aquests poden impactar en el nostre dia a dia.
Descobrirem com de vegades menys és més, parlant dels últims avanços en nanotecnologia. Ens convencerem que diàriament generem enormes quantitats de dades i que manejar-los, encara que no és tasca fàcil, resulta imprescindible per fer de la nostra societat una estructura adaptada a les necessitats reals dels ciutadans. Finalment, celebrarem que el 2015 és l'Any Internacional de la Llum, recordant el seu paper cabdal en el desenvolupament de la humanitat i les enormes perspectives de futur que presenta.


LA NANOTECNOLOGIA:EL FUTUR JA ÉS AQUÍ

14 de maig de 2015, a les 19.00 h.
Estem davant la revolució del petit. Les extraordinàries característiques dels nanomaterials permeten aventurar, en un futur proper, infinitat d'aplicacions (mòbils que amb prou feines necessitin bateries, ordinadors del grossor d'una fulla de paper, etc.).
En aquesta xerrada parlarem de nanomaterials, com el grafè i els nanotubs, descobrint les seves propietats bàsiques i les seves aplicacions més sorprenents. També repassarem com les idees que desenvolupen els investigadors arriben al mercat i d'aquí a l'usuari. Finalment, s'abordaran els riscos i beneficis de la Nanotecnologia i el seu impacte actual a Espanya i al món.
ROSA LÓPEZ: Doctora en Física per la Universitat Autònoma de Madrid. Des del 2011 és professora titular de la Universitat de les Illes Balears i investigadora de l'IFISC (UIB-CSIC).
PEDRO SERENA: Doctor en Física per la Universitat Autònoma de Madrid, és investigador científic del CSIC en l'Institut de Ciència de Materials de Madrid. És delegat del CSIC a Madrid, co-gestor de l'Acció Estratègica de Nanociència i Nanotecnologia i forma part del Comitè Científic Assessor del CSIC.


BIG DATA: SOCIETAT I MOBILITAT HUMANA
21 de maig de 2015, a les 19.00 h.
En un dia qualsevol es generen enormes quantitats de dades procedents de fonts tan diverses com les transaccions amb targeta de crèdit, els abonaments de transport o l'ús de xarxes socials. El repte és analitzar eficientment tot aquest cabal d'informació i treure-li profit.
El desenvolupament de models i eines d'anàlisis permet estudiar l'evolució de les ciutats i simular la gestió dels serveis urbans, contribuint a millorar la mobilitat humana, i la seva influència en processos de formació d'opinió i canvis culturals.
En aquesta xerrada s'abordarà el maneig de dades massives fent èmfasi en el benefici que pot suposar per a la societat i la mobilitat humana.
MAXI SAN MIGUEL: Catedràtic de Física de la Universitat de les Illes Balears i director de l’IFISC (UIB-CSIC). En el 2010 se li va concedir la medalla de la Reial Societat Espanyola de Física i la Fundació BBVA.
JOAN SERRAS: Doctor en Enginyeria de Disseny de Sistemes per a Transports Complexos i especialista en models de transport. És investigador del Centre for Advanced Spatial Analysis, University College of London.
OVIDIO ANDRÉS: Soci fundador i conseller delegat de l'agència de viatges online Logitravel. Aquesta empresa està present en un gran nombre de països europeus.


EL PODER DE LA LLUM: DELS FARS DE MALLORCA Al CERVELL FOTÒNIC
28 de maig de 2015, a les 19.00 h.
La llum juga un paper essencial en la nostra vida quotidiana. És una eina versàtil que la humanitat ha estat utilitzant durant segles en camps com la navegació, la senyalització o el mesurament del temps. En l'actualitat ha revolucionat les comunicacions, la medicina, la manera de fabricar productes i ha possibilitat el desenvolupament d'Internet a nivell mundial.
En aquesta xerrada s'abordarà la importància que té la llum com a eina, així com algunes de les aplicacions de futur que ens pot oferir com, per exemple, el disseny d'ordinadors fotònics inspirats en el funcionament del cervell humà.
INGO FISCHER: Doctor en Física per la Universitat Philipps, Marburg, Alemanya. Des de 2009 és professor de recerca (CSIC) a l’IFISC (UIB-CSIC).
YANNE CHEMBO: Doctor en Física per la Universitat de les Illes Balears (IFISC), ha estat investigador postdoctoral de la NASA en el Jet Propulsion Laboratory (JPL/Caltech). Actualment és investigador del Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) França.

Totes les conferències tenen lloc a CaixaForum Palma.

Folleto Jornadas

Cartel Jornadas

Web La Caixa

Nota premsa UIB

El Mundo de Baleares

Joan Serras Baleopolis

Yanne Chembo Baleopolis

Entrevista Claudio Mirasso La Ventana de Baleares SER

Entrevista Yanne Chembo A vivir que son dos días Baleares SER


Galeria de fotos


Premsa i mitjans de comunicació


Aquesta web utilitza cookies per a la recollida de dades amb un propòsit estadístic. Si continues navegant, vol dir que acceptes la instal·lació de la cookie.


Més informació D'accord