La Nit Europea dels Investigadors 2019

19 de setembre de 2019

La tarda del 27 de setembre se celebra La Nit Europea dels Investigadors, un projecte europeu de divulgació científica promogut per la Comissió Europea dins de les accions Marie Sktodowska-Curie del programa Horitzó 2020. Sent la primera edició en 2005, actualment se celebra en més de 250 ciutats europees simultàniament. La Nit de la Recerca està impulsada des de la Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca en cooperació amb la Universitat de les Illes Balears, el Consell de Menorca, la Fundació Bit, Eiviciència i l’Aquarium Cap Blanc, amb l'objectiu d'acostar la ciència i la recerca a la ciutadania d'una manera lúdica i a través d'un contacte directe amb els experts i les expertes de l'àmbit.

En l'edició de 2019 l'IFISC participarà en dues activitats:

  • Cites ràpides amb la recerca

D'una manera distesa, amena i divertida es donen a conèixer des del punt de vista dels investigadors les diverses cares de la ciència, des de la recerca més pura, passant pel treball tècnic, així com la relació entre ciència i societat. Durant el breu temps de la cita, els investigadors explicaran les seves experiències en el món científic, quines són les seves recerques actuals, i contestaran els dubtes que els hi plantegin. Tot això en 5 minuts. Quan soni l'alarma, els assistents canviaran de taula per a conèixer el següent científic. Els estudiants de doctorat de l'IFISC Rodrigo Martínez i Marco Cattaneo participaran en l'activitat parlant de Reservoir Computing i criptografia quàntica. L'activitat requereix inscripció prèvia (gratuïta) i se celebrarà el divendres 27 de setembre de 17 a 19 h en Ca’n Oleo.


  • ¡Ciencia al Bar!

Un nou format de divulgació en el qual estudiants de doctorat de l'IFISC explicaran conceptes científics utilitzant elements que es poden trobar en un bar. Aproximar el valor de pi mitjançant el mètode Montecarlo utilitzant uns cacauets, explicar els col·loides amb l'escuma de la cervesa o aprendre a calcular probabilitats ‘jugant’ a la paradoxa de Monty Hall amb gots de xopet són alguns dels exemples que es veuran durant l'activitat. L'entrada lliure fins a completar aforament, en el bar Ben Trempat el 27 de setembre a les 21 h.


La llista completa d'activitats pot trobar-se en: http://nitdelsinvestigadors.cat

A més de l'IFISC, en las Islas Baleares la iniciativa compta amb l'implicació del Centro Baleares Europa (CBE), la Fundación Instituto de Investigación Sanitaria Islas Baleares (IdISBA), el IEO, el Sistema de observación y predicción costero de las Islas Baleares (SOCIB), el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), el Instituto de Estudios Hispánicos en la Modernidad (IEHM), el Instituto Universitario de Investigación en Ciencias de la Salud (IUNICS), el Instituto Mediterraneo de Estudios Avanzados (IMEDEA -UIB-CSIC), el Laboratorio Interdisciplinario sobre Cambio Climático (LINCC-UIB), i el Grupo de Antropología del Centro Nacional de Investigación Sobre la Evolución Humana.


Galeria de fotos


Premsa i mitjans de comunicació


Aquesta web utilitza cookies per a la recollida de dades amb un propòsit estadístic. Si continues navegant, vol dir que acceptes la instal·lació de la cookie.


Més informació D'accord