Xarxes Neuronals Profundes amb només una neurona

13 de setembre de 2021

Les xarxes neuronals profundes (DNN) són una eina útil per a una àmplia gamma de tasques, com la classificació d'imatges, la detecció d'objectes, el redimensionament d'imatges o la generació de textos. Són extremadament potents, però requereixen una bona capacitat de càlcul i grans conjunts de dades per entrenar-les. Les xarxes neuronals profundes solen estar formades per múltiples capes de neurones acoblades en arquitectures no recurrents (feed-forward). En aquestes arquitectures, en les quals es poden eliminar fàcilment centenars de milers de neurones, la informació es mou en un sol camí: cap a endavant, des de l'entrada fins a la sortida.

Un equip internacional d'investigadors, entre els quals hi ha científics de l’IFISC (UIB-CSIC), ha desenvolupat un enfocament per emular una xarxa neuronal profunda completa emprant només una neurona artificial amb bucles de retard modulats per retroalimentació. La gran xarxa amb molts elements que interactuen se substitueix per un únic element, que representa diferents elements en el temps interactuant amb els seus propis estats endarrerits. El treball s'ha publicat a Nature Communications i ha estat seleccionat per a la pàgina web de Nature Communications Editors' Highlights, en la secció de recerca multidisciplinària recent denominada «AI and machine learning».

Aquest enfocament nou, anomenat pels autors Folded-in-Time Deep Neural Network (Fit-DNN), pot reduir dràsticament el maquinari necessari i ofereix una perspectiva nova sobre com construir sistemes complexos que es poden entrenar, ja que només és necessari implementar una única neurona i diverses línies de retard. Els sistemes de retard posseeixen intrínsecament un espai de fases infinit, per la qual cosa una sola neurona amb retroalimentació és suficient per aplegar i capturar tota la complexitat de la xarxa.

L'enfocament Fit-DNN és molt útil per a les implementacions de maquinari, en les quals la xarxa neuronal es construeix utilitzant substrats físics. En una DNN típica caldria implementar cada neurona amb un únic element de maquinari (hardware), però, en capturar el comportament de tot el sistema amb una sola neurona, s'elimina la necessitat de construir una xarxa completa. Els autors ho exemplifiquen amb un esquema optoelectrònic. En aquesta mena d'implementació, només es requereix un emissor de llum, a més d'alguns components de telecomunicació estàndard. Les Fit-DNN permeten trobar un equilibri entre la velocitat de càlcul i la necessitat de més components de maquinari, ja que seria molt car construir una DNN completa. No obstant això, aquest enfocament no redueix el temps del procés d'entrenament, ja que continua sent necessari un ordinador tradicional.

Les Fit-DNN proporcionen una visió alternativa de les xarxes neuronals: tota la complexitat topològica de les xarxes neuronals multicapa no recurrents pot plegar-se al domini temporal mitjançant l'arquitectura de bucle de retard.

Deep neural networks using a single neuron: folded-in-time architecture using feedback-modulated delay loops. Stelzer, Florian; Röhm, Andre; Vicente, Raul; Fischer, Ingo and Yanchuk, Serhiy. Nature Communications 12, 5164 (1-10) (2021). Doi: https://doi.org/10.1038/s41467-021-25427-4



 dnn


Aquesta web utilitza cookies per a la recollida de dades amb un propòsit estadístic. Si continues navegant, vol dir que acceptes la instal·lació de la cookie.


Més informació D'accord