Fa diverses dècades, els físics i matemàtics van començar a estudiar problemes que típicament havien pertangut a altres camps. Hi ha algunes estructures geomètriques que apareixen amb freqüència en camps com a biologia o economia. Estem parlant de fractals. Intentem comprendre quines propietats estan relacionades amb aquestes figures i com podem reconèixer-les.
Quines són les similituds entre les imatges de baix?
En la primera imatge podem veure a una infermera que porta un paquet de cacau Droste on apareix la mateixa imatge de forma recursiva. El mateix ocorre en la segona imatge. De fet, aquesta estratègia ha estat àmpliament utilitzada amb un propòsit comercial. Avui dia, ho diem "efecte Droste" per la marca holandesa de cacau que ho va inventar.
No obstant això, aquest efecte també ha estat utilitzat per altres artistes com a pintors o ... cantants! En “El rostre de la guerra”, pintat en 1940, Salvador Dalí fa ús de la autosimilitut per a expressar el sofriment de la població espanyola durant la Guerra Civil. La infinita iteració de rostres horroritzats reflecteix el gran nombre de crims que es van cometre durant el conflicte.
Si ets seguidor de la música dels anys 60 podràs reconèixer l'altra imatge. En realitat, és la portada del quart àlbum de Pink Floyd, "Ummagumma", publicat el 7 de novembre de 1969. Mostra un efecte Droste amb el grup, amb una foto penjada en la paret que mostra la mateixa escena, amb l'únic canvi en els membres de la banda, que han canviat de posició.