Comportament Emergent

Has vist alguna vegada com es mouen bancs de peixos o esbarts d'ocells? Has pensat alguna vegada en com els ocells o els peixos arriben a produir aquests moviments?



Credit: Earth Rangers

Són realment cridaners perquè presenten un comportament col·lectiu bastant estètic. No obstant això, si et fixes veuràs que no pots trobar un líder que dirigeixi aquests moviments... Llavors, com són capaços els animals de produir-ho de manera espontània? La resposta és relativament simple: és un comportament col·lectiu. En el cas dels esbarts d'ocells, cada ocell té un moviment bastant senzill però la interacció amb els veïns (també anomenada interacció local) fa que cadascun d'ells segueixi algunes regles simples. Per tant, la clau no està en el moviment de cada ocell, sinó en la interacció entre ells. Aquestes interaccions són les que produeixen un comportament emergent.



Credit: urbanautomaton.com - Simon Coffey


En 1986 Craig Reynolds va desenvolupar una simulació que recrea el comportament dels esbarts d'ocells. Aquest programa només necessita tres regles:


1. Cada ocell no pot allunyar-se molt de les altres.


2. Cada ocell tendeix a alinear-se amb els seus veïns.


3. Cada ocell gravita cap al centre de massa del grup.


Aves


Seguint aquestes senzilles regles és possible recrear el comportament dels ocells. En el següent vídeo, es pot veure com comencen des d'una posició aleatòria i després d'un temps es mouen de manera similar a un esbart real.



Credit: NetLogo simulation library


No és meravellós entendre aquest comportament natural? Els sistemes complexos ens permeten fer-ho! Ara, si vols practicar el que has après, pots passar-te per Experiments i Jocs.


Aquesta web utilitza cookies per a la recollida de dades amb un propòsit estadístic. Si continues navegant, vol dir que acceptes la instal·lació de la cookie.


Més informació D'accord