IFISCL’IFISC ha visualitzat la Diada de Catalunya a través de tuits geolocalitzats a Barcelona.

L’IFISC ha visualitzat la Diada de Catalunya a través de tuits geolocalitzats

La nova política de geolocalització de Twitter ha dificultat el seguiment

L’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (CSIC-UIB) ha fet un seguiment de la Diada de Catalunya construint un mapa amb tuits geolocalitzats a Barcelona sense cap selecció prèvia d’usuaris ni de cap etiqueta (hashtag).

El seguiment ha permès veure com durant les hores prèvies a la manifestació convocada i durant la mateixa concentració els tuits s’han geolocalitzat clarament a l’Avinguda Meridiana de Barcelona (lloc de la trobada).

Segons les dades processades per l’IFISC, entre les 16h i les 18h s’han emès 374 tuits geolocalitzats a la ciutat de Barcelona per part de 308 usuaris de Twitter. La xifra és el doble de la d’un dia normal a la ciutat. Per exemple, ahir 10 de setembre, a Barcelona es varen registrar 160 tuits geolocalitzats en la mateixa franja horària.

El 2014 es van emetre 1.594 tuits durant la mateixa franja horària a Barcelona per part de 1.044 usuaris. El 2013, amb la Via Catalana que anava de Nord a Sud de la Comunitat Autònoma, el procés de recollida de dades va ser diferent i l’IFISC va recopilar 414 tuits geolocalitzats concretament sota l’etiqueta #ViaCatalana en tot Catalunya per part de 353 usuari. La davallada de dades de 2015 respecte els dos anys anteriors es pot deure, en gran part, al canvi de política de geolocalització que ha introduït Twitter enguany, segons la qual l’usuari ha de geolocalitzar (si ho vol) explícitament cada tuit i ja no apareixen tots geolocalitzats encara que es tingui el GPS activat com passava anteriorment.

Aquesta activitat és la continuació del seguiment d’una investigació iniciada fa dos anys amb la geolocalització de tuits durant la Diada de Catalunya. Aquesta acció la du a terme un equip d’investigadors de l’IFISC amb l’objectiu d’estudiar la mobilitat urbana integrat per Antònia Tugores, matemàtica; José Javier Ramasco, físic; i Pere Colet, físic, especialitzats tots ells en l'anàlisi de dades de xarxes socials.

Durant les hores de la concentració, l’IFISC ha disposat a la seva pàgina web un mapa que s’actualitzava cada 15 minuts amb els tuits de l’hora anterior. Actualment hi ha penjat un vídeo en el què es veu l’evolució de tuits emesos els dies 10 i 11 de setembre.

Tuits geolocalitzats enviats l'onze de setembre del 2015 entre les 16:15 i les 17:15h.

Tuits geolocalitzats enviats el divendres anterior a la diada entre les 16:15 i les 17:15h.

Evolució dels tuits geolocalitzats a Barcelona l'onze de setembre del 2015.

Change Language

Search

Intranet

Bottom Page

Spanish National Research Council Universitat de les Illes Balears