Ricardo Martínez presenta la seva tesis “Nonequilibrium Statistical Physics in Ecology: Vegetation patterns, Animal mobility and temporal fluctuations”

9 de juliol de 2014

L’estudi de patrons de vegetació i els moviments col·lectius d’animals centren la tesi que acaba de presentar Ricardo Martinez a l’IFISC

Els patrons són formes que es creen i es repeteixen sovint a la natura. Grans d’arena, formacions rocoses , molècules o cèl·lules vives poden organitzar-se en patrons típics i universals: espirals, punts, ratlles, hexàgons.. i que, per exemple, podem trobar a les ratlles de les zebres, les franges que es formen a la sorra o algunes formacions de niguls. Per altra banda, l’estudi de problemes de recerca és de gran importància per comprendre molts fenòmens com la replicació de l’ADN, les reaccions químiques o la formació de bandades d’animals. La tesi de Ricardo Martínez García, investigador de l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC), estudia a través de l’aplicació de tècniques de la física estadística del no equilibri, la formació de patrons de vegetació en sistemes en els que l’aigua és un actor que limita l’aparició de noves plantes i presenta models per a l’estudi del moviment i comportament col·lectiu dels animals. Estudiant dos problemes tan diferents des del punt de vista de la física estadística es pretén mostrar la seva potència com a eina interdisciplinar i, en particular, a l’ecologia.

La tesis ha estat dirigida pel doctor Cristóbal López de l’IFISC i es va presentar el passat 25 de juny davant d’un tribunal composat per: Dr. Damia Gomila (IFISC), Dr. Frederic Bartumeus (CEAB-CSIC), Dr. Emilio Hernandez-García (IFISC), Dr. Els Heinsalu (NICPB- Estònia) y Dr. Vicenç Mendez (UAB).

La tesi s’ha presentat amb el títol “Nonequilibrium Statistical Physics in Ecology: Vegetation patterns, Animal mobility and temporal fluctuations”. Ricardo Martínez, que ha obtingut el premi Montserrat Casas a la categoria de Ciències Experimentals i de la Salut, i l’Enginyeria i l’Arquitectura per aquesta feina, continuarà estudiant l’efecte que l’estructura espacial té en la evolució de diversos sistemes biològics i ecològics al Departament d’Ecologia i Biologia Evolutiva de la Universitat de Princeton (USA).


Galeria de fotos


Premsa i mitjans de comunicació


Aquesta web utilitza cookies per a la recollida de dades amb un propòsit estadístic. Si continues navegant, vol dir que acceptes la instal·lació de la cookie.


Més informació D'accord