Estudiant de doctorat de l'IFISC gana el premi a la millor contribució estudiantil en CompleNet 2024

2 de maig de 2024

Fernando Díaz-Díaz, Fernando Díaz-Díaz, estudiant de doctorat en l’IFISC (UIB-CSIC), ha estat guardonat amb el premi a la millor contribució estudiantil en la 15a Conferència sobre Xarxes Complexes, CompleNet 2024. La conferència va reconèixer el treball innovador de Díaz-Díaz sobre xarxes amb enllaços negatius (signed) que poden influir significativament en la nostra comprensió de les relacions internacionals.

La seva recerca, titulada "Local balanç reveals major historical events in signed networks of international relations" i realitzada en col·laboració amb l'investigador de l’IFISC Ernesto Estrada i Paolo Bartesaghi, introdueix un índex d'equilibri local que mesura el nivell d'equilibri a nivell de node en grafs signats. Aquest índex ofereix una nova perspectiva en destacar els nodes que contribueixen als desequilibris de la xarxa, sovint correlacionats amb esdeveniments geopolítics crucials.

L'estudi de Díaz-Díaz abasta dos segles de relacions internacionals, utilitzant un conjunt de dades històriques d'aliances i conflictes per a construir xarxes signed anuals. Aplicant l'índex d'equilibri local, la recerca discerneix clares correlacions entre caigudes significatives de l'equilibri local i l'inici de conflictes violents, mentre que els augments solen coincidir amb tractats de pau i formacions d'aliances. Les conclusions proposen que la xarxa estructurada d'interaccions globals exerceix un paper crucial en l'aparició de conflictes i dona suport a la idea que els esdeveniments històrics no són merament aleatoris, sinó que poden predir-se analíticament a través del comportament de la xarxa.

Fernando Díaz-Díaz va rebre el premi en la conferència CompleNet 2024, celebrada enguany en Exeter (el Regne Unit) i organitzada per la Universitat de Exeter.


Foto: Fernando Díaz-Díaz rep el premi de mans de la investigadora Mariana Macedo (Northeastern University London).


 award-diaz


Aquesta web utilitza cookies per a la recollida de dades amb un propòsit estadístic. Si continues navegant, vol dir que acceptes la instal·lació de la cookie.


Més informació D'accord