Dades mòbils per a estudiar l'eficàcia del confinament sobre la dispersió de la Covid19. Darrera actualització 27 de maig

14 de abril de 2020

L'IFISC (UIB-CSIC) coordina, al costat del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), un projecte de recerca que utilitza la computació i les tècniques de ciència de dades per a comprovar com les mesures de confinament que s'han pres per a parar la propagació de la Covid19 estan sent efectives.

Els resultats seran imprescindibles per a millorar les estratègies de distanciament social que es prenguin en futurs brots d'aquesta malaltia o d'unes altres. Per a dur a terme la recerca, un equip multidisciplinari amb experts en computació, demografia, física i estudi del moviment, està analitzant dades massives i d'alta resolució que s'estan obtenint ara mateix des de servidors de mapes i operadors de telefonia, dades que expliquen com ha canviat la mobilitat i els contactes socials des que va començar el confinament.

Amb les dades obtingudes, l'equip d'investigadors simula diferents escenaris o estratègies de distanciament social i ajudar a la presa de decisions. Els resultats són clau tant per a decidir si s'activa un confinament més estricte, com per a planificar una fi de confinament segur i eficaç. Els informes estan disponibles a la pàgina web de Data Analytics @ IFISC.

Per a arribar a aquest objectiu el projecte inclou diverses fases en paral·lel: primer la caracterització de la mobilitat gràcies a l'aportació de diferents plataformes de dades: informació que prové, per exemple, de xarxes socials online i patrons de mobilitat capturats per registres de telefonia mòbil agregats. Un segon aspecte, és el canvi de comportament de les persones a causa de la percepció de risc. Des del projecte s'estan desenvolupant enquestes i apps mòbils per a quantificar aquests canvis, intentant estimar l'adherència a les mesures de protecció personal per part de la població i quals són els canvis en la quantitat i qualitat dels contactes que es tenen, informació clau per a entendre el procés de contagi.

El projecte usarà eines d'intel·ligència artificial i ciència de dades i integrarà dades massives en temps real de mobilitat humana, enquestes geolocalitzades i models computacionals. Serà una nova manera de fer epidemiologia que combinarà la epidemiologia computacional, la demografia digital, i models de mobilitat humana. Tot això permetrà observar com les mesures de contenció han canviat la mobilitat i el comportament de les persones.

Un segon objectiu, a llarg termini, és establir el germen d'una xarxa d'epidemiologia computacional a Espanya, com existeix ja en altres països, i una sèrie d'eines analítiques interoperables, basades en teoria epidemiològica, ciència de dades, i intel·ligència artificial, per a informar la presa de decisions en futures situacions de crisi epidemiològica que poden tornar a ocórrer en el món globalitzat i interconnectat en el qual ens trobem.

La informació i els models que es desenvoluparan durant aquesta recerca es posaran a disposició pública per al seu ús futur seguint un model de dades en obert sota els principis FAIR (acrònim de Findable, Accessible, Interoperable, Reusable).

A més de l'IFISC i el CEAB, el projecte compta amb la participació d'equips de l'Institut d'Economia, Geografia i Demografia (IEGD-CSIC), de l'Institut de Física de Cantàbria (IFCA-CSIC), del Centre Nacional de Biotecnologia (CNB-CSIC), així com de científics de la Universitat Pompeu Fabra i del Centre Nacional d'Epidemiologia-Institut de Salut Carles III (ISCIII).



 Mobile Data


Premsa i mitjans de comunicació


Aquesta web utilitza cookies per a la recollida de dades amb un propòsit estadístic. Si continues navegant, vol dir que acceptes la instal·lació de la cookie.


Més informació D'accord