La mecànica quàntica no es tan rara! Som nosaltres…

20 de novembre de 2017

La teoria quàntica és famosa per la seva capacitat de confondre la intuïció. Però, les seves paradoxes signifiquen que encara no l'hem entesa?

La mecànica quàntica és tan notòriament difícil que el físic guanyador del premi Nobel Richard Feynman va admetre que fins i tot ell no l’entenia.

La raó d'això no és que la teoria quàntica estigui plena de matemàtiques difícils, sinó que desafia la intuïció, i fins i tot, pel que sembla, la lògica. Significa això que estam condemnats per sempre a parlar vagament de dualitat ona-partícula, incertesa, gat de Schrödinger i «acció a distància»? O la mecànica quàntica ha passat pàgina d'aquests vells clixés?

Gràcies a experiments millorats i a una nova manera d'enfocar l'estudi sobre la teoria quàntica, ara podem dir més clarament què significa i què no significa. No es tracta solament de fenòmens estranys, sinó que és també una teoria sobre la informació: sobre com i quan podem realment descobrir la forma en què es comporta el món, i sobre on encaixam en aquest món. És hora d'anar «més enllà del cas estrany».


El dimarts 28 de novembre a les 19 hores l'escriptor i divulgador científic Philip Ball oferirà la xerrada «La mecànica quàntica no és tan rara! Som nosaltres…» al Club de Opinión Diario de Mallorca. L'entrada és lliure i gratuïta.

Philip Ball, físic i químic, va ser editor de la prestigiosa revista Nature durant més de vint anys i és actualment presentador de Science Stories a BBC Radio 4 i columnista habitual de New ScientistThe Guardian i The New York Times, entre altres. Entre els seus llibres destaquen H2O: Biografia de l'aiguaL'instint musical i Massa crítica, obra guanyadora del premi Aventis, atorgat per la Reial Societat de Londres al millor llibre de divulgació científica el 2005.

En aquesta xerrada divulgativa Philip Ball repassarà alguns dels aspectes més rellevants sobre la mecànica quàntica, així com algunes de les seves aplicacions. La xerrada s'oferirà en anglès amb possibilitat de traducció simultània al castellà.



Galeria de fotos


Premsa i mitjans de comunicació


Aquesta web utilitza cookies per a la recollida de dades amb un propòsit estadístic. Si continues navegant, vol dir que acceptes la instal·lació de la cookie.


Més informació D'accord