Un algorisme matemàtic permet identificar els nodes més influents d'una xarxa complexa. 29/02/2012.

29 de febrer de 2012

Un estudi en el qual ha participat el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha desenvolupat una metodologia que permet classificar els elements d'una xarxa en funció de la seva importància per al funcionament del sistema. Combinant les dades corresponents a la dinàmica de la xarxa i estructura, un algoritme matemàtic assenyala els nodes més “influents”, aquells l'activitat dels quals determina l'èxit del sistema. L'article ha estat publicat en l'últim nombre de la revista "Scientific Reports".


La idea és similar a la qual regeix els cercadors d'internet, que analitzen i seleccionen les entrades més rellevants de cada tema. “En aquest cas hem aplicat un algorisme matemàtic a les dinàmiques i mecanismes habituals d'una xarxa. El resultat és una classificació ordenada dels punts de connexió amb major pes”, explica l'investigador del CSIC Víctor M. Eguíluz, de l'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos, centre mixt del CSIC i la Universitat de les Illes Balears.

Molts processos es propaguen a través de xarxes d'interacció complexes, com les malalties, la informació, etc. “L'avantatge de conèixer els punts més importants del recorregut és l'estalvi d'esforços tant per potenciar com per bloquejar el procés. Per exemple, si coneixes la xarxa a través de la qual es transmet una malaltia i tens un nombre limitat de vacunes, pots saber on has d'aplicar-les per aconseguir que la malaltia s'estengui el menys possible”, comenta l'investigador.

Els resultats obtinguts amb la metodologia desenvolupada per aquest estudi, afirmen els investigadors, quantifica en quina mesura pot controlar-se l'eficiència d'un sistema manipulant només un node. Un cas paradigmàtic d'aquest aspecte és el tràfic aeri. Quan un aeroport sofreix retards en els seus vols, en funció de la seva rellevància dins del sistema, els altres aeroports ho notaran més o menys.

De moment, les conclusions d'aquest treball són solament teòriques. Els investigadors s'han basat en les dinàmiques de sistemes complexos descrits en altres estudis ja publicats.

Referencia bibliogràfica:

Konstantin Klemm, M. Ángeles Serrano, Víctor M. Eguíluz, Maxi San Miguel. A measure of individual role in collective dynamics. Scientific Reports .DOI:10.1038/srep00292

Article Complet: [Ver on line]




Nota de premsa CSIC [Ver on line]

Notícia SINC [Ver on line]

UIB i CSIC desenvolupen, un sistema aplicable a un ús racional de les vacunes. Diario de Mallorca. Suplement Universitat.08/03/2012

Los más influyentes de la Red.El Mundo (Baleares).14/03/12. [Ver on line]
     



Entrevista al Dr. Víctor M. Eguíluz en el Programa Principio de incertidumbre de Canal Extremadura.es.07/03/2012


Galeria de fotos


Premsa i mitjans de comunicació


Aquesta web utilitza cookies per a la recollida de dades amb un propòsit estadístic. Si continues navegant, vol dir que acceptes la instal·lació de la cookie.


Més informació D'accord