Navegando por la complejidad del siglo XXI: Ciencia, inteligencia y creatividad

10 de abril de 2018

Un dels principals objectius de l’IFISC (UIB-CSIC), des del seu naixement fa ja més de deu anys ha estat l'organització d'activitats que promoguin la divulgació dels sistemes complexos i la ciència interdisciplinària, els seus objectes d'estudi, entre la ciutadania. Per això, i prenent el testimoni de “Explorando las fronteras entre saberes”, l’IFISC anuncia el cicle de xerrades “Navegando por la complejidad del siglo XXI” on els temes centrals del qual aquest any seran la creativitat i la intel·ligència en l'àmbit de les matemàtiques, la soci-física i la neurociència.

El cicle, que arrencarà el proper 19 d'abril, constarà de tres xerrades, a raó de xerrada per setmana, celebrant-se en el Caixaforum de Palma. Els ponents, tots ells científics i divulgadors de primer nivell en els seus respectius camps, oferiran la seva visió particular de la ciència, la intel·ligència i la creativitat en aquesta primera edició del cicle. Amb l'objectiu d'oferir una experiència més interactiva i propera, cada conferència constarà d'una primera part de presentació audiovisual i una segona part de preguntes i respostes entre el ponent i un grup seleccionat d'entrevistadors representatiu de la societat actual.

Més informació i entrades en: 

https://proticketing.com/caixaforum_palma/ca_ES/entradas/evento/11453


EL ARTE DE HACER MATEMÁTICAS PARA DOMINAR EL MUNDO

Clara Grima - 19 d'abril 2018, a les 19.00 h.

El treball d'un científic en general i el d'un matemàtic en particular és similar al de qualsevol artista: cal conèixer les tècniques, trobar la inspiració i, sobretot, atrevir-se a fer alguna cosa nou, alguna cosa que ningú hagi fet abans. I buscar la bellesa. Perquè com deia *Hardy «no hi ha lloc al món per a les matemàtiques lletges». Poden ser belles les demostracions matemàtiques? Qui i com decideix quin matemàtiques són belles? Tractarem de respondre a aquestes i altres qüestions sobre creativitat i bellesa, encara que advertim que, sobre bellesa i creativitat matemàtiques, com a pansa amb els colors, no hi ha teoremes. Bé, sobre colors sí que n'hi ha.

 

CONTRA LA ESTUPIDEZ, LOS PROPIOS DIOSES LUCHAN EN VANO

Anxo Sánchez - 26 d'abril 2018, a les 19.00 h.

Mentre l'Economia basa molta de la seva teoria al pressupost que nostres decisions són racionals, la vida diària ens mostra que de racionals tenim poc, i les Ciències del Comportament experimentals ho proven rigorosament. En aquesta xerrada mostraré els resultats d'un experiment realitzat amb més de 500 persones en el qual els demanem que prenguin decisions estratègiques (és a dir, que tenen en compte que estan interaccionant amb altres persones) en diferents situacions. La conclusió fonamental de l'experiment és que racionalitat, poca, i que la majoria de nosaltres seguim tipus de comportament que obeeixen a qualsevol cosa menys a la intel·ligència.

 

UNA PERSPECTIVA NEURONAL DE LA MEMORIA

Santiago Canals - 3 de maig 2018, a les 19.00 h.

La memòria és una part fonamental de la nostra vida. No solament proporciona informació sobre el passat que ens ajuda a viure el present, a més ens permet predir el futur. La memòria és un procés dinàmic, no un repositori estàtic d'informació, que evoluciona amb nosaltres i el tret fonamental de la qual no és reflectir fidelment els fets esdevinguts, sinó facilitar la nostra adaptació a un món en constant canvi. Tan important com recordar és la capacitat d'oblidar i actualitzar el memoritzat. Tractarem algun d'aquests temes i com els últims desenvolupaments experimentals en neurociència, ens permeten esborrar o reactivar memòries i fins i tot, reescriure-les. Conèixer els mecanismes de la memòria ens ajuda a crear sistemes artificials més eficients i desenvolupar noves aproximacions per augmentar les nostres capacitats cognitives.


 Navegando por la complejidad del s xxi

Premsa i mitjans de comunicació


Aquesta web utilitza cookies per a la recollida de dades amb un propòsit estadístic. Si continues navegant, vol dir que acceptes la instal·lació de la cookie.


Més informació D'accord