L'IFISC col·loca el seu Laboratori de Fotònica No Lineal a l'avantguarda de la recerca del processament ultraràpid de la informació a tot el món

17 de desembre de 2020

Amb la finalitat de millorar i ampliar les seves capacitats experimentals en el camp de la recerca fotònica complexa, l'IFISC (UIB-CSIC) ha adquirit un nou equip per al seu Laboratori de Fotònica No Lineal que consisteix en un sistema ultraràpid de generació i detecció de senyals fotònics.

Aquest nou equip experimental, subministrat per l'empresa Keysight Technologies, compta amb una de les tecnologies més avançades en el seu camp i posarà a les instal·lacions de l'IFISC en el mapa com un dels principals laboratoris de fotònica no lineal del món. Tot aquest potencial experimental permetrà als membres de l'IFISC obrir una àmplia gamma de noves oportunitats de recerca, sent pioners en el camp dels sistemes fotònics complexos i les seves aplicacions. L'equip es dedicarà principalment a les línies de recerca de l'IFISC relacionades amb el processament ultraràpid d'informació fotònica (inspirat en el cervell), i a l'aplicació de conceptes d'intel·ligència artificial en el maquinari fotònic. Altres línies de recerca que es reforçaran seran l'estudi de fenòmens complexos en fonts i sistemes fotònics moderns i les seves aplicacions, xarxes òptiques complexes de làsers semiconductors, la caracterització de la turbulència òptica en dues o més dimensions espacials, l'observació i utilització d'estructures solitàries en sistemes òptics, la generació i caracterització de pintes de freqüència òptica i la generació ultraràpida de números aleatoris dins de sistemes físics. Les velocitats ultraràpides d'un gran nombre de mostres (GigaSamples) per segon estaran ara a l'abast de la mà, la qual cosa situarà a l'IFISC en l'avantguarda de la recerca fotònica durant els pròxims anys. 

L'adquisició de l'equip s'emmarca en el projecte d'infraestructura EQC2019-005691-P AEI/FEDER UE del Pla Espanyol de Recerca i Innovació Científica i Tècnica 2017-2020 i és finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació, l'Agència Espanyola de Recerca (AEI), el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i la Universitat de les Illes Balears.


Galeria de fotos



Aquesta web utilitza cookies per a la recollida de dades amb un propòsit estadístic. Si continues navegant, vol dir que acceptes la instal·lació de la cookie.


Més informació D'accord