Nou BullSequana X supercomputer de Atos per a la recerca de l'IFISC (UIB-CSIC) en Big Data i Sistemes Complexos

30 de octubre de 2019

El passat 10 d'octubre, la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha signat un contracte amb Atos per a l'adquisició del nou supercomputador de l’IFISC (Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos). El nou clúster de supercomputació s'utilitzarà per a l'anàlisi de Big Data i simulacions numèriques intensives. 

L'oferta presentada per Atos va ser la millor valorada entre el conjunt de les 11 rebudes en el concurs públic convocat a nivell europeu per a l'adquisició del clúster. Entre les característiques del nou equip, destaca el comptar amb servidors Bull Sequana X430A5 amb processadors d'última generació AMD EPYC Rome amb arquitectura Zen-2 de 7nm que presenten un excel·lent rendiment de càlcul i una insuperable amplada de banda en comunicacions (8 canals de memòria a 3200MHz, 128 canals PCIe4.0). L'equip compta amb 960 cores, 12TB de memòria i 76TB d'emmagatzematge i comunicacions a 25Gb/s entre els servidors i amb unes prestacions globals notablement superiors a les altres propostes. El lliurament i instal·lació està prevista per a desembre 2019.

L'adquisició de l'equip s'emmarca dins del projecte d'infraestructura EQC2018-004787-P AEI/FEDER UE del Pla Estatal de Recerca Científica i Tècnica i d'Innovació 2017-2020 i està finançat pel Ministeri de Ciència Innovació i Universitats, l'Agència Estatal de Recerca (AEI), el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i la Universitat de les Illes Balears.

Una part molt substancial de la producció científica de l’IFISC es basa en simulacions numèriques intensives de models apropiats a la descripció de diversos sistemes complexos. L’IFISC ha aprofitat les oportunitats sorgides del tractament de grans quantitats de dades (Big Data) procedents de tecnologies de la informació i s'ha situat en una posició de lideratge en l'anàlisi d'aquests sistemes des d'una perspectiva de sistemes complexos. La incorporació del nou supercomputador potenciarà de manera substancial la capacitat de recerca i permetrà afrontar nous reptes. 


Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos

L’IFISC és un institut de recerca mixt de la Universitat de les Illes Balears i el Consell Superior de Recerques Científiques creat en 2007. La seva missió és el desenvolupament de recerca estratègica i interdisciplinària en el marc dels sistemes complexos.  Des de 2018 té l'acreditació Unitat d'Excel·lència Maria de Maeztu de l'Agència Estatal de Recerca com un dels centres més innovadors en recerca científica a Espanya. És l'únic centre en la comunitat de les Illes Balears amb tal reconeixement. 

UIB

La Universitat de les Illes Balears (UIB) és una universitat de prestigi reconegut en la recerca i amb un fort impacte internacional. Així ho demostren els resultats reeixits en diferents rànquings que avaluen la qualitat de la recerca i la docència. Aquest any ha entrat per primera vegada en el grup de les 500 millors universitats del món, segons el Academic Ranking of World Universities 2019, més conegut com el rànquing de Xangai. 

Atos

Atos és un líder global en transformació digital amb més de 110.000 empleats en 73 països i una facturació anual de més de 11.000 milions d'euros. Atos és líder europeu en Cloud, Ciberseguretat, High Performance Computing i proveeix serveis de Cloud Híbrida orquestrada d'extrem a extrem, Big Data, Business Applications i solucions de Digital Workplace. Atos és Partner Mundial de Tecnologies de la Informació per als Jocs Olímpics i Paralímpics, i opera sota les marques Atos, Atos Syntel i Unify. Atos és una ES (Societas Europaea) que cotitza en l'índex de valors CAC40 de París. El propòsit d’Atos és contribuir a dissenyar el futur de l'espai de les tecnologies de la informació. La seva experiència i serveis recolzen el desenvolupament del coneixement i l'educació amb un enfocament plural i multicultural contribuint a l'excel·lència científica i tecnològica. Per tot el món, el grup permet als seus clients, empleats, col·laboradors i membres de societats en general, viure, treballar i desenvolupar-se de manera sostenible i amb confiança en l'espai de les tecnologies de la informació.



 HeaderComputerServicesUnit



Aquesta web utilitza cookies per a la recollida de dades amb un propòsit estadístic. Si continues navegant, vol dir que acceptes la instal·lació de la cookie.


Més informació D'accord